Challenges and perspectives of ict to guarantee the continuity of activities in the COVID-19 contingency

Authors

  • Ana Aurora Vidal Martínez Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C.
  • Beatriz Olivia Camarena Gómez Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C.

Keywords:

virtual environment, online education, virtual tools, teaching resources

Abstract

The covid-19 pandemic has spread worldwide, significantly affecting all countries in their economic and social spheres, basically due to the confinement and social isolation programs promoted. In this context, economic and service institutions have found it necessary to modify their ways of working to facilitate the continuity of their activities at and from home, a situation that can be seen in almost all research centers and higher education institutions. The objective of this study is to explore the use of Information and Communication Technologies (ict) to facilitate the continuity of the fundamental activities of a research center in northwestern Mexico during the first months of this health contingency period. The study makes explicit the need to gradually and systematically design and incorporate new types of work models that take advantage of new information technologies and raises the possibility of redesigning and strengthening, in a more systematic way, administrative processes and management, especially academic ones. in remote mode.

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Author Biographies

Ana Aurora Vidal Martínez, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C.

Estudió la maestría en el programa “Educación Basada en Competencias”, de la Universidad Valle de México. Actualmente es Investigadora Asociada B en la Coordinación de Programas Académicos, en el Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo (CIAD), A.C.
Le interesa la tecnología educativa, y sus áreas de investigación son la educación a distancia, el seguimiento de egresados y los sistemas de comunicación.

Beatriz Olivia Camarena Gómez, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C.

Cuenta con estudios de doctorado en el programa “El medio ambiente natural y humano en las Ciencias Sociales” en la Facultad de Educación de la Universidad de Salamanca, España. Actualmente essninivelie Investigadora Titular C en la Coordinación de Desarrollo Regional en el Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo (CIAD), A.C.
Está interesada en los estudios ambientales y socioculturales del desarrollo. Sus líneas de investigación son el estudio y gestión ambiental del desarrollo, economía regional y sustentabilidad ambiental, diseño y evaluación de programas y estrategias de educación y comunicación ambiental.

Published

2021-07-05