Avocado: an allied protector against obesity

Authors

  • Miriam Yareli Domínguez Guerrero Universidad de Guanajuato
  • Andrea Paola Escobar Alcántar Universidad de Guanajuato
  • Guadalupe del Sagrario Montserrat Horta Hernández Universidad de Guanajuato
  • Angela Paola Ramírez González Universidad de Guanajuato
  • María Montserrat López Ortíz Universidad de Guanajuato

DOI:

https://doi.org/10.22201/cuaieed.16076079e.2022.23.5.2

Keywords:

avocado, obesity, genes, lipids, microbiota

Abstract

Avocado is a highly consumed fruit in Mexico, whose nutritional composition of monounsaturated fatty acids, vitamins, antioxidants and fiber have protective effects in people living with obesity. Various studies have shown that the constant consumption of avocado contributes to an increase in the number and diversity of beneficial microorganisms in the intestinal microbiota, which helps control high levels of fat in the blood or dyslipidemia, reducing total cholesterol levels and elevated triglycerides. This contributes to high levels of HDL cholesterol (known as “good cholesterol”) and low levels of LDL “bad cholesterol”); as well as to obtain controlled insulin and glucose markers. However, the protective effects that avocado provides in people living with obesity are only reflected when the consumption of this fruit is constant.

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Author Biographies

Miriam Yareli Domínguez Guerrero, Universidad de Guanajuato

Pasante de la Licenciatura en Nutrición, Universidad de Guanajuato.

Andrea Paola Escobar Alcántar, Universidad de Guanajuato

Pasante de la Licenciatura en Nutrición, Universidad de Guanajuato.

Guadalupe del Sagrario Montserrat Horta Hernández, Universidad de Guanajuato

Pasante de la Licenciatura en Nutrición, Universidad de Guanajuato.

Angela Paola Ramírez González, Universidad de Guanajuato

Estudiante de la Licenciatura en Nutrición, Universidad de Guanajuato.

María Montserrat López Ortíz, Universidad de Guanajuato

Licenciada en Nutrición. Maestra en Investigación Clínica y Doctora en Ciencias Médicas por la Universidad de Guanajuato. Profesora investigadora de tiempo completo en el Departamento de Medicina y Nutrición en la División de Ciencias de la Salud, Campus León de la Universidad de Guanajuato (2014-actual). Miembro del Consejo Editorial de la Revista de Divulgación Científica de Nutrición Ambiental y Seguridad Alimentaria. Autora y coautora en publicaciones en revistas científicas indexadas y de divulgación.

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Published

2022-09-05