Digital library to preserve and disseminate the food culture in Mexico
Keywords:
Digital library, food culture, Preserve, Disseminate, anthropology, history, social sciences, humanities, Open AccessAbstract
As part of the bibliographic research that has been developing since mid-2014 within the line “Culinary history: cultural processes of food”, currently attached to the project Food and culture in Mexico of the DEAS-INAH, there has been opportunity to recognize the situation of the digital resources as well as of the information that is generated in the field of food culture in Mexico, among other points, the access to it, its preservation and diffusion.
The main objective of this work is to present the progress of the project of creating a digital library specialized in food culture in Mexico, in order to preserve and disseminate the knowledge generated by specialists in the field. We agree that among other things this project should be an “open access” digital media that should enable students, academics, researchers and public in general the easy search and access to the subject.
References
ÁLVAREZ-BUYLLA ROCES, Elena et al. Haciendo milpa. La protección de las semillas y la agricultura campesina, México, UNAM, Instituto de Ecología, 2011. [en línea]. Consultado el 26 de agosto de 2016 en: [http://www.uccs.mx/downloads/index.php?id=file_5249547c3321d].
Alimentos, cocinas e intercambios culinarios. Confrontaciones culturales, identidades, resignifaciones. [en línea]. Ávila, Ricardo; Álvarez, Marcelo; Medina, Xavier (coord.). México, Universidad de Guadalajara, 2015. Colección Estudios del hombre. Serie Antropología de la alimentación; 33. ISBN: 9786077422310. Disponible en: http://www.publicaciones.cucsh.udg.mx/pperiod/esthom/pdfs/esthom33.pdf [Consulta: 26 de agosto de 2016].
ARGYRI PANEZI, Florencia “Las bibliotecas digitales ponen en jaque los derechos de autor”. [en línea]. La Vanguardia. 2015. Disponible en: http://www.lavanguardia.com/tecnologia/20150309/54428849535/bibliotecas-digitales-jaque-derechos-autor.html [Consulta: 3 de Febrero de 2016].
“Bethesda Statement on Open Access Publishing”. [en línea]. 2003. Disponible en: http://legacy.earlham.edu/~peters/fos/bethesda.htm [Consulta: 3 de febrero de 2016].
CORONA DE LA PEÑA, Laura Elena. “Reflexiones sobre cultura alimentaria en alumnos de la Escuela Nacional de Antropología e Historia”. En: Good Eshelman, Catherine; Corona de la Peña, Laura Elena (coords.). Comida, cultura y modernidad en México. México; Instituto Nacional de Antropología e Historia, 2011. p. 311-324. ISBN: 978-607-484-211-1.
“Declaración de Berlín sobre Acceso Abierto”. [en línea]. Rucinque, H.F. (ed.). GeoTrópico. Colombia. 2003, vol. 1, núm. 2, p. 152-154. ISSN 1692-0791 Disponible en: http://openaccess.mpg.de/67627/Berlin_sp.pdf [consulta: 3 de Febrero de 2016].
“Declaración sobre acceso abierto”. [en línea]. Redalyc. 2003. Disponible en: http://www.redalyc.org/info.oa?page=/acceso-abierto/declaracionoa.html [consulta: 3 de Febrero del 2016].
FERNÁNDEZ MONGE, Elena. Compartiendo saberes y sabores entre personas adultas y estudiantes de la Escuela Guillermo Rodríguez Aguilar. Costa Rica; Ministerio de Cultura y Juventud, 2016.
“Iniciativa de Budapest para el Acceso Abierto”. [en línea]. Disponible en: http://www.budapestopenaccessinitiative.org/translations/spanish-translation [consulta: 3 de Febrero de 2016].
KROTZ, Esteban. “’Acceso abierto’ a las publicaciones científicas, derechos humanos y descolonización de la antropología latinoamericana” [en línea]. Colegio de Etnólogos y Antropólogos Sociales, AC. 2016. Disponible en: http://nubr.co/7P5DXY [Consulta: 18 de Octubre de 2016].
LIBRARY OF CONGRESS. Clasificación del Congreso de los Estados Unidos. [en línea. 2007. Disponible en: http://nubr.co/kXSvYS [Consulta: 26 de agosto de 2016].
PEÑA VERA, Tania. Organización y representación del conocimiento: incidencia de las tecnologías de la información y comunicación. Buenos Aires; Alfagrama Ediciones, 2011. 318 p. ISBN: 9789871305674.
Red de Revistas Científicas de América Latina y el Caribe, España y Portugal. [en línea]. Disponible en: http://www.redalyc.org/ [Consulta: 26 de Agosto de 2016].
SOLER JIMÉNEZ, Joan. La preservación de los documentos electrónicos. España; UOC, 2008. 123 p. ISBN: 978-84-9788-728-1.
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2017 Revista Digital Universitaria

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Revista Digital Universitaria es editada por la Universidad Nacional Autónoma de México se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial 4.0 Internacional. Basada en una obra en http://revista.unam.mx/.